Os Cacholeiros: 30 años de gastronomía y amistad

y. garcía BURELA / LA VOZ

A MARIÑA

CEDIDA

La sociedad gastronómica de A Mariña celebró asamblea y cumpleaños en el restaurante O Sargo de Burela

25 ago 2022 . Actualizado a las 22:14 h.

Este miércoles 24 cumplió 30 años la Sociedade Gastronómica Os Cacholeiros, conservando el logotipo del cerdo con un gorro de chef, y velando, convocatoria a convocatoria, por el propósito común de disfrutar de la amistad en torno a la mesa. Retomaron su buena costumbre de reunirse y degustar viandas, tras el parón de la pandemia, el 23 de abril con su V Xantar da Primavera en el Bar Asturias de Ferreira y el pasado sábado con su XXXI Asamblea Xeral en O Sargo de Burela. Aún les queda en el programa de 2022 el XVII Xantar da Caza, que prevén celebrar el 19 de noviembre en el Mesón de Crecente en Lugo.

Uno de los miembros activos y veteranos de la asociación, Alfonso Geada, recuerda con «moita nostalxia» cómo nacieron allá por 1992: «Había un compromiso puntual entre varios veciños e amigos de xeracións contemporáneas dos dous concellos do Ouro (Alfoz e Valadouro), daquela adolescentes, por xuntarnos no verán para preservar os vínculos afectivos dos que os estudos ou o traballo nos apartaran. E nun deses encontros xurdíu a idea de formalizar as xuntanzas a través dunha comisión ou sociedade formal que nos recordara e reglara ese compromiso».

La elección de dónde reunirse en torno a una excelente gastronomía les llevó también a valorar determinados establecimientos por su cocina, algunos incluso «non sempre recoñecidos e menos promocionados», opina Geada. «A nosa aposta gastronómica sempre foi, e seguirá sendo, A Mariña», enfatiza. Os Cacholeiros también han sido testigos «con satisfacción» en tres décadas de la evolución hostelera, sobre todo de «locais referentes e representativos da contorna en canto a mellora do servizo, da estética e profesionalidade ou da hixiene dos baños». Desde su punto de vista, Geada atisba una «perda da esencia da cociña tradicional pura, a da avoa» al quedar ya en el recuerdo nombres que pasaran una vida entera entre fogones, con «receitas e segredos culinarios que foron pasando de xeración en xeración elaboradas lentamente ao calor das lareiras ou cociñas de leña que esmorecen lentamente sen futuro, e iso claro que nos preocupa...». «Pero non soamente aos gastrónomos», apostilla.

Geada es uno de los nueve socios fundadores «porque naquela noite de orballo estival no restaurante Os Remos, o 24 de agosto de 1992, coincidiu circunstancialmente que non participaran máis». Suman hoy 22 socios. La actual directiva, de la que Geada es secretario, finalizó mandato en julio. Sin «alternativas». «Seguiremos outro ano máis en calidade de comisión xestora provisional, á espera de que xurda unha nova directiva na vindeira asamblea de agosto de 2023», indica. Junto con él, Antonio Cao, el presidente, también brinda «por outros, cando menos, 30 anos de gastronomía e de amizade».