Hosteleros de A Mariña no encuentran trabajadores para la temporada estival

José Francisco Alonso Quelle
josé alonso RIBADEO / LA VOZ

A MARIÑA

x.f.r.

Las ofertas laborales proliferan y ya no se exige cualificación, salvo para puestos de cocina

09 may 2017 . Actualizado a las 21:11 h.

Con el auge del turismo, la hostelería tiene un peso cada año mayor en la economía de A Mariña. A estas alturas la mayoría de hosteleros están planificando la temporada estival y desde hace semanas afrontan un problema que cada año se agudiza más, la falta de personal para completar sus plantillas de camareros y cocineros. Las ofertas se exponen en las cristaleras de los locales y en anuncios en Internet. Es un asunto complicado, en el que las causas se prestan a muy diferentes interpretaciones. El caso es que en concellos como Ribadeo, donde hay locales de hostelería, restaurantes y hoteles que duplican o triplican su plantilla, pueden generarse probablemente más de 300 empleos de temporada. Esa es la estimación que hace un hostelero, que añade: «E non hai tanta xente disposta a traballar nesto».

El propietario de un restaurante y un hotel de Ribadeo, señala: «Atopar persoal cualificado é case imposible. Solo o esixo para a cociña, porque fai falta unha formación. Do resto, con que teñan gañas de traballar xa me conformo. Se alguén ven pedir traballo, normalmente o hai».

A su entender, una de las razones de la escasez de personal en hostelería es porque se ofrecen empleos temporales: «Son traballos estacionais e a xente busca algo máis estable. Pero para un hostaleiro é moi complicado ofrecer un contrato para todo o ano. Antes estes traballos os collían estudantes. Ese era o perfil típico; un estudante que traballaba en xullo ou agosto, pero agora xa non así. E tamén se da o caso de xente que traballa en xullo e desde que cobra a mensualidade non volve, porque xa fixo cartos para pasar o verán. De feito, co cambio de mes tamén hai movemento. A min non me pasou, pero sei de xente que si».

El sueldo de un camarero en verano varía mucho dependiendo del establecimiento. Una media, para personal sin cualificación, puede ser de unos 1.200-1.300 euros mensuales: «Aínda que tamén hai xente que non axuda moito a que veña xente traballar, porque paga menos, pero pódese dicir que esa é unha media dos soldos que se ofrecen», apunta un hostelero ribadense, también con problemas para encontrar personal.

«Moitos ven a hostalería como o último recurso, e cando atopan outro traballo, fuxen»

El propietario de un establecimiento de Burela, con dilatada experiencia con varios negocios en diferentes localidades, apunta que cada año son mayores las dificultades para encontrar personal para el verano. «Este é o peor ano. Naide quere traballar na hostalería. Moitos a ven como o último recurso; póñense a traballar nun restaurante na temporada de verán, pero se atopan outra cousa, foxen. De pouco lle vale ao hostaleiro que pactase un contrato de tres meses: queda sen empregado e se ten que amañar. Non é xusto»

Respecto a los salarios, añade: «En hostalería é o que é. Tal e como están as cousas, penso que se ofrecen soldos decentes. Moitos días no verán fas máis de oito horas. Iso pasou sempre. Pero tamén hai días nos que non chegas a esas horas: un sábado fas once e o luns menos».

«Isto é moi difícil de resolver, porque agora un rapaz, aínda sen ter ningunha experiencia, non quere traballar nisto. Tampouco hai implicación, hai malas caras, mala atención... Penso que non é cuestión de cartos. Ao ter que traballar en festivos, a xente escapa da hostalería; é o último recurso», concluyó.

«Ás veces aguantas un empregado todo o ano perdendo cartos, e chega o verán... e vaise»

Otro hostelero ribadense, que duplica su plantilla en verano, embarcado estos días en la búsqueda de personal, explica que las complicaciones para completar las plantillas vienen ya de años atrás. De los sueldos que ofrecen, dice que se ajustan a las posibilidades del negocio. «Ás veces aguantas todo o ano con xente empregada perdendo cartos, ou a formas esperando que chegue o verán para compensar, e cando chega, reciben unha oferta mellor e vanse, deixándote colgado».

«É o ramo que máis traballo da, pero non se quere traballar os fines de semana»

El dueño de otro hotel y restaurante de Ribadeo manifestaba ayer que su mayor problema es encontrar gente cualificada: «Hai traballos, recepción por exemplo, que esixen formación». Dice que la hostelería es el sector que está tirando del empleo, pero exige sacrificios como renunciar a librar en festivos y fines de semana: «Cando foi o bum da construción, moita da xente que estaba na hostalería foise para a construción. Cobraba o mesmo e libraba os fines de semana. Pero a hostalería é o que ten. En agosto, cando traballas a tope, hai hostaleiros que ofrecen soldos moi bos por moitas horas de traballo, e atópanse con xente que lles di que prefire cobrar menos e ter máis tempo libre. Eu fago dous turnos de oito horas, e o de 4 a 12 gusta menos».