Tapas triunfadoras en Ribadeo, gratis

Yolanda García Ramos
yolanda garcía RIBADEO / LA VOZ

A MARIÑA

josé alonso

A.G. Porcillán, Restaurante O Piano y A Mirandilla ofrecen las ganadoras del tapeo

12 abr 2017 . Actualizado a las 17:21 h.

Las galletas chinas de la suerte traen en su interior un mensaje en el que habitualmente descubrimos el premio que es ya vivir y disfrutar. Pues premio también hubo en las tapas de Ribadeo de Tapeo, premio doble además porque los comensales fueron afortunados al probar esas delicias y luego los autores de las mismas también fueron galardonados. Entre ellos tres destacados que ahora, desde sus locales, ofrecen las preparaciones con las que ganaron, gratis con consumición. Hoy, en el Hotel A.G. Porcillán, Restaurante O Piano y A Mirandilla de Rinlo. Un cariño a los clientes.

Aurora Galocha es directora del Hotel A.G. Porcillán que quedó en primer lugar. «Non contabamos co premio. Sabemos que a nosa tapa gustou moito á xente, incluso algún repiteu pero a verdade é que non nos dedicamos propiamente á restauración». La receta de Uvas e queixo sabe a beizo es hermana del refrán, sobre la que da algunas claves: «Tiñamos bagazo de cervexa, o cereal sobrante da fermentación que normalmente se desaproveita, porque fixeramos cervexa caseira para a familia, non á venda, e quixemos sacarlle partido. Fixemos pan, pero sen saber que podía dar tanto xogo». Ribadeo de tapeo, destaca Galocha, «é algo moi importante, celébrase entre a Semana Santa e o verán e dá tirón. A xente entrégase moito».

David Rodríguez Moledo, cocinero de A Mirandilla de Rinlo, habla de cómo surgió su Bacallau 2.0.: «Foi no último momento». «Recurrimos a produtos que todo o mundo coñece e ao bacallau, aínda que a uns gusta e a outros non, démoslle unha volta», dice, con una crema de pataca, ajada, tres pilpiles de limón y pimientos rojos y verdes, aceituna negra deshidratada y brotes de trébol. «A verdade é que fas unha tapa máis para que guste á xente que para gañar concurso», añade Rodríguez Moledo. «O Ribadeo de Tapeo anima moito o ambiente», reconoce.

Felipe Fernández Barcia cocina en Restaurante O Piano, artífice del Ourizo de xuncos, una tapa que le inspiró su suegra. «É mariscadora e como hai pouco fora a época de ourizo», señala, decidió crear un «falso ourizo feito de masa de pan, rebozado en espinacas e porro frito e recheo de escuma de ourizo». ¿Un trampantojo? Responde: «Parecido pero non para engañar á vista, porque realmente levaba unha escuma de ourizo, era parte da tapa, que tamén levaba un bombón de queixo e cebola caramelizada e napado nunha xelatina de viño oporto». «Houbo quen preguntou se se comía todo», comenta. Cree que Ribadeo de Tapeo se presenta para la hostelería ribadense como «a oportunidade de meter técnicas novas nunha zona onde se leva a cociña tradicional e aproveitas para ensinalas(...) É unha oportunidade de innovar. Aproveitas para sacar a espiña e probar cousas novas e así usamos o Ribadeo de Tapeo a modo de coelliño de indias. Cada ano vai a máis».